24 april, 2010

Rijbewijzen worden alleen door de politie afgegeven

(Uit overheidsinformatie Aruba: www.overheid.aw)
Na het afleggen van zowel het theoretische gedeelte en de rijvaardigheid van het rijexamen met goed resultaat, krijgt u een rijbewijs toegekend.
Een rijbewijs is een legaal bewijs dat door de overheid (politie) wordt verstrekt aan personen van 18 jaar en ouder en dat u de bevoegdheid geeft om een motorrijtuig (scooter, motorfiets, auto’s (vracht)auto’s) te bedienen. De meest voorkomende zijn Rijbewijs A [voor motorrijwielen en motorrijtuigen e.d. op drie wielen, maximum 400kg zwaar] en Rijbewijs B [voor motorvoertuigen die niet onder Rijbewijs A vallen, maximum 3500 kg zwaar zijn en maximaal acht zitplaatsen hebben]. Rijbewijs C is voor vrachtwagens, rijbewijs D voor bussen en E voor het trekken van een aanhangwagen.
U moet persoonlijk een afspraak maken bij het Bureau Rijbewijzen en Rijexamen voor het afleggen van het rijexamen.

(Bericht uit 2007, gevonden op Gemeenten.nl)
Vals rijbewijs Aruba
Honderden inwoners op Aruba zijn door Justitie gemaand om hun vervalste rijbewijzen in te leveren bij de politie.
Corrupte Arubaanse ambtenaren hebben bij een omvangrijke fraudezaak 800 tot 1000 rijbewijzen clandestien afgegeven. Intussen zijn al zestig mensen aangehouden, onder wie enkele hoofdverdachten van de zwendel. Zij worden deze week berecht. Van minstens nog eens 180 mensen is bekend dat zij tegen betaling aan valse duplicaatrijbewijzen kwamen of illegaal een categorie extra op hun rijbewijs lieten noteren. Justitie laat personen die de rijbewijzen vrijwillig afgeven na het betalen van een boete weer naar huis gaan. Verdachten die geen gehoor geven aan de oproep maken grote kans te worden opgesloten en berecht voor het omkopen van een ambtenaar. Aruba heeft Nederland en de Nederlandse Antillen officieel al op de hoogte gebracht om te voorkomen dat Arubanen hun valse documenten omwisselen voor echte rijbewijzen. Het rijbewijs heeft in Nederland ook de status van identiteitsbewijs. 

En dit is slechts een van de gevallen die sedert 2000 hebben plaatsgevonden binnen ons politiekorps.

Andere (niet uitputtend) zijn bv, het stelen van een bedrag van AWG 50000,- uit de brandkast op het hoofdkantoor, het 'wegspelen' van cocaine uit een verhoorruimte op hetzelfde hoofdkantoor, het uit het wapenmagazijn verdwijnen van enkele zware automatische vuurwapens, het 'onder zich houden' van ingeleverde handvuurwapens door agenten, het afleggen van valse verklaringen in processen-verbaal, het afleggen van valse verklaringen in de rechtszaal door politie-agenten onder ede, het zich valselijk ongeschikt voor diensten verklaren zodat collegae (goed betaalde) extra diensten kunnen draaien enz.


Desniettemin gedragen vele van onze politie-agenten zich als sacrosanct zodra zij in uniform of vechtpakken uitgedost zijn, in de hoop daarmee de burger te imponeren. Helaas voor hen, de doorsnee-burger mijdt hen als de pest (al ziet de agent dit liever als ontzag).

Ik wil met het bovenstaande niet aangeven dat alle agenten fout zijn, o nee, beslist niet. Ik wil slechts betogen dat er teveel wormstekige appels in het mandje liggen, en dat van buitenaf niet zichtbaar is welke appels ongenietbaar zijn. Als je niet voortdurend wilt worden teleurgesteld laat je alle appels in het mandje liggen.

Geen opmerkingen: